Αυτοματισμός vs χειρoκίνητου. Λύσεις Εξοπλισμού στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Αυτοματισμός vs χειρoκίνητου.  Λύσεις Εξοπλισμού στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η Αυτοματοποίηση θα αποτελέσει σιγά σιγά ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε ένα πλήθος από διαφορετικές επιχειρήσεις, από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία και όλες τις ενδιάμεσες κατηγορίες. Αυτό δεν είναι κάτι αρνητικό – η αυτοματοποίηση βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής, μειώνει εργατικά κόστη και δημιουργεί προϊόντα υψηλής ποιότητας. Με την έλευση μιας αποτελεσματικής αυτοματοποίησης θα έχει ακόμα νόημα να διατηρούμε εξοπλισμό για χειρωνακτική εργασία? Ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο που συγκρίνονται τα δύο αυτά είδη λύσεων εξοπλισμού στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες.

Τα Top Trends στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες που θα έχουν επίπτωση στη Διαχείριση των Μεταφορών το 2018

Διαχείριση αποθεμάτων: 

Λύσεις Εξοπλισμού στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες:  Αυτοματισμός vs χειρωνακτική εργασία

Με δείγμα πολλές υπάρχουσες αποθήκες, που καταγράφουν τα αποθέματα με φύλλα απογραφής παλιάς μορφής ή ακόμη και σε υπολογιστικά φύλλα με αρχεία excel, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας εφιάλτης. Όχι μόνο γιατί παίρνει πολύ χρόνο για να συμπληρωθούν, αλλά γιατί μπορεί στο τέλος να υπάρξει η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους – ακόμα και ένα απλό λάθος θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος δεδομένα που θα μπορούσε να κοστίσει διπλά χρόνο και χρήμα.

Γι’ αυτό και οι πιο πολλές μεγάλες αποθήκες έχουν κάνει μετάβαση σε αυτοματοποιημένα συστήματα απογραφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερα λάθη και ακόμα λιγότερος χρόνος που δαπανάται στην καταμέτρηση κιβωτίων και στην καταγραφή των προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα καλή ιδέα να έχεις αντίγραφα ασφαλείας – για δικτυακά αποθεματικά συστήματα που μπορεί να είναι ευάλωτα στην πειρατεία, καθώς και για  προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από δυσλειτουργία του υπολογιστή ή του εξοπλισμού.  Δεν χρειάζεται να κρατάς ένα πλήρες εγχειρίδιο απογραφής. Αλλά ένα απλό ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας των αποθεμάτων σου σε έντυπη μορφή μπορεί να σε βοηθήσει  σε περίπτωση μη λειτουργίας του hardware του υπολογιστή. 

Συσκευασία: Αυτοματοποίηση vs Χειρωνακτική εργασία

Η συσκευασία των προϊόντων για αποστολή μπορεί να είναι μία αυτοματοποιημένη ή μία χειρωνακτική διαδικασία, εξαρτώμενη από τον τύπο και την ποικιλία των προϊόντων που είναι προς αποστολή. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε χειρωνακτική συλλογή και συσκευασία για να διασφαλίζουν ότι κάθε φορά αποστέλλεται το σωστό προϊόν.  Η Amazon συνεχίζει να χρησιμοποιεί εργάτες συλλέκτες και συσκευαστές σε κάθε Κέντρο Διανομής εξαιτίας του διαφορετικού sheer number των διαφορετικών προϊόντων προς αποστολή κάθε μέρα. Ένας εργάτης συσκευαστής μπορεί να αναγνωρίσει, να εγκαταστήσει και να συσκευάσει μία ποικιλία από διαφορετικά προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει και να εντοπίσει κάθε φορά τον νέο κωδικό που απαιτείται. Η αυτοματοποίηση έχει το επιπρόσθετο όφελος ότι μειώνει τα εργατικά στελέχη. Με την αυτοματοποίηση επίσης μειώνονται οι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες από τους υπαλλήλους και τους αφήνει διαθέσιμους να ασχοληθούν και με άλλες εργασίες.

Για εταιρείες που κάνουν αποστολές μεγάλες ποσότητες από το ίδιο είδος, η αυτοματοποιημένη συσκευασία  θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μειώσουν τα κόστη εργασίας και να βελτιώσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης μεταξύ παραγγελίας και αποστολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν νέοι αλγόριθμοι για διαφορετικά προϊόντα, γιατί η μόνη μεταβλητή που θα μπορούσε να αλλάξει είναι ο αριθμός των προϊόντων οποιαδήποτε στιγμή.         

Μεταφορά Προϊόντων: αυτοματοποίηση vs Χειρωνακτική εργασία

Η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων συνήθως απαιτεί την εισαγωγή είτε χειροκίνητου είτε αυτοματοποιημένου εξοπλισμού. Μία φορτωμένη παλέτα από προϊόντα, για παράδειγμα από κεραμικά πλακάκια, μπορεί να ζυγίζει πάνω από 3.000 κιλά, κάνοντας την μεταφορά με άλλο είδος εξοπλισμού απαραίτητη.

Πολλές από αυτές τις μεταφορές μπορούν να ενισχυθούν με χειροκίνητες υποδοχές παλετών ή παρόμοιο εξοπλισμό. Ορισμένα χειροκίνητα μοντέλα μπορούν εύκολα να μετακινήσουν βάρη πάνω από 3.000 κιλά, ενώ πιο βαριές συσκευές ή ηλεκτρικά μοντέλα  μπορούν να μετακινήσουν προϊόντα με βάρος πάνω από 10.000 κιλά. Ο εξοπλισμός για χειροκίνητη μεταφορά προϊόντων μπορεί από τη μια, να γίνει ανεκτίμητο εργαλείο για να βασίζεσαι, αλλά από την άλλη μπορεί να αναδείξει πρόβλημα από ανθρώπινο λάθος, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμούς.

Η αυτοματοποιημένη μεταφορά προϊόντων απαιτεί μια ουσιώδη αρχική επένδυση για να μετατρέψει την αποθήκη σου έτσι ώστε να φιλοξενήσει τον σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά μπορεί επιπλέον και να βελτιώσει την ταχύτητα των εξερχόμενων παραγγελιών τόσο καλά, όσο μπορεί να αποτρέψει και τραυματισμούς που προέρχονται από την χειροκίνητη μεταφορά προϊόντων.       

Αποστολή: αυτοματοποιημένη vs χειροκίνητη

Η Αυτοματοποιημένη αποστολή τώρα αρχίζει να γίνεται μία δυνατότητα – τα ηλεκτρικά ημιφορτηγά αυτοκίνητα της εταιρείας Tesla που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2017 πιθανόν να έρθουν εξοπλισμένα με μία επιλογή αυτόματου πιλότου που μειώνει ή ακόμα και εξαλείφει την ανάγκη για οδηγό. Ακόμα βέβαια υπάρχει χρόνος, αφού η παραγωγή του πρώτου από τα νέα φορτηγά της εταιρείας Tesla δεν πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το 2019.    

Εν τω μεταξύ, η χειροκίνητη αποστολή προϊόντων θα παραμείνει ο κανονικός τρόπος αποστολής. Να δίνετε έμφαση στην εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας και να διασφαλίζετε ότι οι οδηγοί σας υπακούουν στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για να αποτρέπουν ατυχήματα και τραυματισμούς.  

Οι αυτοματοποιημένες λύσεις στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες γίνονται η νόρμα για πολλές επιχειρήσεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ πλήρως την ανάγκη για χειροκίνητες εναλλακτικές λύσεις. Εάν έχεις μεταβεί σε αυτοματοποιημένες επιλογές, να κρατάς και τον χειροκίνητο εξοπλισμό σε ετοιμότητα, γιατί μπορεί να βοηθήσει, να αποτρέψει χάσιμο χρόνου και χρήματος, όταν ο αυτοματοποιημένος εξοπλισμός αποτύχει ή υπάρξει ανάγκη να είναι εκτός λειτουργίας για επισκευές ή εκσυγχρονισμό.   

Μέχρι ο αυτοματοποιημένος εξοπλισμός στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες να είναι απόλυτα αλάθητος, φροντίστε να διατηρήσετε και να συντηρείτε τον παλιό χειροκίνητο εξοπλισμό για να διασφαλίσετε ότι θα είναι έτοιμος σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να τον χρησιμοποιήσετε ξανά.

Source http://cerasis.com/2018/03/07/logistics-equipment-solutions

 

 

Share