Cold Chain – Γιατί αυξάνεται τόσο γρήγορα;

Cold Chain – Γιατί αυξάνεται τόσο γρήγορα;

Η Ψυχρή Αλυσίδα  Εφοδιασμού σε τρομερή ανάπτυξη

Μέχρι το 2020, η Ψυχρή Αλυσίδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% CAGR σύμφωνα με τους αναλυτές της βιομηχανίας. Αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από την παγκόσμια οικονομία και τον υπόλοιπο τομέα της εφοδιαστικής.

Τι ακριβώς όμως είναι η ψυχρή αλυσίδα και γιατί μεγαλώνει τόσο γρήγορα;

Cold Chain – A Brief Overview

Μια ψυχρή αλυσίδα είναι μια αλυσίδα εφοδιασμού ελεγχόμενης θερμοκρασίας για άμεσης κατανάλωσης προϊόντα διατροφής, φαρμακευτικά προϊόντα και χημικές ουσίες, που σκοπός της είναι να διατηρηθεί η ποιότητά τους και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.

Μια ψυχρή αλυσίδα είναι απαραίτητη επειδή:

  • Μειώνει τις απώλειες τροφίμων που προκαλούνται λόγω αλλοίωσης
  • Αυξάνει την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων
  • Εξισορροπεί και διαχειρίζεται την προσφορά και τη ζήτηση των τροφίμων

Η υποδομές της ψυχρής αλυσίδας εφοδιασμού αποτελούνται από:

Εγκαταστάσεις Πρόψυξης (Pre-cooling facilities). Προ-ψύξη είναι η αφαίρεση της θερμικής ενέργειας από τις καλλιέργειες,  μετά τη συγκομιδή τους. Η πρόψυξη συνήθως πραγματοποιείται σύντομα μετά τη συγκομιδή. Η προψύξη μειώνει την αλλοίωση και επιβραδύνει την ωρίμανση.

Η αποθήκευση σε ψυγεία αναφέρεται στην αποθήκευση των εμπορευμάτων σε ατμόσφαιρα μειωμένης θερμοκρασίας. Η θερμότητα αφαιρείται από το χώρο αποθήκευσης για να κρατήσει τα προϊόντα κρύα. Η αποθήκευση σε ψυγεία βοηθά στην αποφυγή αλλοίωσης των τροφίμων και άλλων ειδών που προορίζονται για κατανάλωση.

Η μεταφορά μέσω φορτηγών – ψυγείων είναι μια μορφή μεταφοράς που ελέγχει τη θερμοκρασία του μεταφερόμενου φορτίου και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί μια ψυχρή ή κατεψυγμένη θερμοκρασία, ανάλογα με το προϊόν που μεταφέρεται. Τα ψυγεία φορτηγών, που μερικές φορές ονομάζονται “reefers” είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μεταφορά με ψυγεία. Άλλοι τρόποι μεταφοράς με ψυγεία περιλαμβάνουν αεροπλάνα, πλοία και αυτοκινητάμαξα.

Η συσκευασία είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο. Η συσκευασία της ψυχρής αλυσίδας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει στη διατήρηση μιας μειωμένης θερμοκρασίας. Η συσκευασία της ψυχρής αλυσίδας είναι μερικές φορές μονωμένη και / ή θερμική.

Τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών μετασχηματίζουν την ψυχρή αλυσίδα παρέχοντας βελτιστοποίηση διαδρομής, τεκμηρίωση αποθήκευσης και αποστολής, βασικούς δείκτες απόδοσης, εφαρμογές κινητού τηλεφώνου που βοηθούν στη διαδικασία της σάρωσης εξοπλισμού και τη δυνατότητα μετατροπής των δεδομένων σε πρακτικές πληροφορίες. Τώρα, τα συστήματα πληροφορικής είναι σε θέση να παρέχουν δεδομένα και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο όταν μια αποθήκη ή ένα φορτηγό ανεβαίνει πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία.

Γιατί η Cold Chain μεγαλώνει τόσο γρήγορα?

Παγκοσμιοποίηση. Καθώς μεγαλώνει το διεθνές εμπόριο, τα φθαρτά τρόφιμα, τα φάρμακα και τα χημικά προϊόντα διακινούνται και μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο. Η «ψυχρή» αλυσίδα έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει το παγκόσμιο εμπόριο. Το ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις, οι καθυστερήσεις στα σύνορα, η εξατομίκευση και ο επιπλέον χειρισμός έχει αναγκάσει τους επαγγελματίες της «ψυχρής» αλυσίδας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.

Καινοτομία. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αποθήκευση και τη μεταφορά της «ψυχρής» αλυσίδας καθιστούν την αλυσίδα αυτή λιγότερο δαπανηρή και πιο προσιτή. Η «ψυχρή» αλυσίδα αποκτά ακόμα πιο έξυπνη τεχνολογία με νέες εξελίξεις σε αισθητήρες, εξοπλισμό παρακολούθησης, σαρωτές και λογισμικό.

Ζήτηση των καταναλωτών. Οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα, γεγονός που οδήγησε στη ζήτηση για περισσότερες δυνατότητες και χωρητικότητα της «ψυχρής» αλυσίδας. Επιπλέον, οι εταιρείες φαρμάκων και χημικών χρησιμοποιούν επίσης περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες για τα προϊόντα τους. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται επίσης όλο και περισσότερο για τις αλυσίδες εφοδιασμού. Θέλουν μια διαφανή, καθαρή και ηθική αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών της «ψυχρής» αλυσίδας εφοδιασμού.

Αναδυόμενη ανάπτυξη της αγοράς. Καθώς οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία κλπ. γίνονται πλουσιότερες, αγοράζουν περισσότερες υπηρεσίες της «ψυχρής» αλυσίδας. Σήμερα, περίπου το 40% των υπηρεσιών χρησιμοποιούντε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς οι εταιρείες «ψυχρής» αλυσίδας εκμεταλλεύονται νέες ευκαιρίες στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ομοσπονδιακοί Κανονισμοί. Το 2011, ο νόμος περί εκσυγχρονισμού της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) υπογράφηκε στο νόμο από τον Πρόεδρο Obama. Αυτός ο νόμος έθεσε το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων για όσους καλλιεργούν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, διανέμουν, μεταφέρουν ή πωλούν τρόφιμα στις ΗΠΑ. Ο νόμος αυτός ισχύει και για το 20% των τροφίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ, αλλά εισάγονται εκτός των ΗΠΑ. Καθώς οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με το πρότυπο FSMA, θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες υπηρεσίες «ψυχρής» αλυσίδας.

Source
Share